"Marjon Vinck (30) is altijd verslingerd geweest aan schrijven en vindt het geweldig om post te mogen versturen en ontvangen. Sinds begin januari 2011 is zij dan ook actief postcrosser en heeft ze al een flink aantal kaarten mogen versturen en ontvangen. Haar enthousiasme over het fenomeen werkt zo aanstekelijk dat zij hierover reeds een interview heeft mogen geven voor EditieNL. Ze is dan ook erg enthousiast om haar ervaringen te delen via Postzegelerop.nl!"

 

 

                                                                                      

 

03-12 POSTZEGELEROP!

De meer ervaren Postcrossers zullen het al wel ooit eens hebben gemerkt dat sommige mensen de postzegels vaak nog belangrijker vinden dan de kaart zelf. Zo heb ik zelfs al een keer meegemaakt dat iemand wel (voor bepaalde landen) expliciete wensen had voor de postzegels, maar niet voor de kaart zelf.

Wat plak ik erop?

Weliswaar waren het bij hem geen harde eisen, maar het triggert mij dan alsnog om toch aandacht te besteden aan de postzegels. In het begin van mijn “Postcrossing-carrière” hield ik het nog bij de saaie standaard Europa- en Wereld-zegel, maar gaandeweg weet je toch wat variatie aan te brengen in de wereld die postzegel heet. Want de meer aparte postzegels worden wel degelijk gewaardeerd!

Weliswaar heeft PostNL vorig jaar oktober de Postcrossing-postzegel uitgebracht die op zichzelf al heel leuk is, maar toch kun je ook ontzettend leuke combinaties maken met andere postzegels. Ik maak voor elk jaar tenminste een overzichtje wat ik op mijn kaarten kan plakken in welke combinatie, zodat ik in één oogopslag zie wat ik op een kaart moet plakken (wat overigens niet wil zeggen dat ik elke combinatie plak).

Het belangrijkste is dan ook dat je je houdt aan de waarde van de postzegel. Voor Nederland is dat in 2012 € 0,50 (fl 1,10), voor Europa € 0,85 (fl 1,87) en voor de rest van de wereld € 0,95 (fl. 2,09) – zie de website van PostNL welke landen onder welk werelddeel vallen. Of je euro- of guldenzegels gebruikt, maakt niet uit: zolang je maar tot het geldende bedrag plakt.

Als je eurozegels gebruikt, moet je goed opletten of er nog een bedrag op staat vermeld (bijvoorbeeld €0,44) of dat er alleen een cijfer op staat (bijvoorbeeld 1). Bij het cijfer moet je dan uitgaan voor de in dat jaar geldende waarde: dus als je postzegels met een 1 hebt gekocht voor €0,46 zijn ze nu €0,50 waard!

Welke zegels plak ik erop?

De standaard Europa- en wereldzegels gebruik ik dus niet of nauwelijks meer. Als ik al één enkele zegel gebruik, is het de speciale Postcrossing-postzegel. Vaak gebruik ik een combinatie van verschillende eurozegels of een combinatie van verschillende guldenzegels – maar je kunt ook een combinatie van gulden- en eurozegels gebruiken.

“Guldenzegels?” hoor ik jullie zeggen… “Zijn die nog geldig dan?” Het antwoord is “ja”. Alle in Nederland uitgebrachte postzegels, dus ook de guldenzegels zijn nog geldig en je kunt dus ook je oude postzegelverzameling plunderen om je kaarten te voorzien van guldenzegels. Als je een mooie verzameling hebt, zou ik dat echter niet zo snel doen en kun je beter bij gespecialiseerde internetwinkels zoals www.postzegelsmetkorting.nl kant en klare pakketjes bestellen.

Bovengenoemde zaak levert kant-en-klare pakketjes met guldenzegels. Zo kun je combinaties voor Nederland, Europa en de rest van de wereld bij hen bestellen, die netjes met een overzichtje welke zegels je moet plakken worden geleverd. Andere webwinkels leveren ook op deze manier hun postzegels, maar bij postzegelsmetkorting weet ik dat het echte zegels zijn die worden geleverd (er zijn ook webwinkels die valse zegels leveren).

Bij de euro-zegels raad ik je aan om deze niet via de gewone webwinkel van PostNL te bestellen, maar via de Collectclub (www.collectclub.nl) van PostNL. Hierop kun je vaak niet alleen de iets oudere eurozegels terugvinden, maar bijvoorbeeld ook nieuwe speciale uitgaven. Boven een bepaald bestelbedrag hoef je bovendien geen verzendkosten te betalen en krijg je vaak een extra cadeautje.

De Priority-sticker

Bij de standaard euro- en guldenzegels zit hij vaak aangehecht: de priority-sticker. Volgens PostNL krijg je post dan in binnen- en buitenland extra voorrang bij de verwerking ervan. Of dit daadwerkelijk zo is, weet ik niet. Vroeger was het wel zo dat de Nederlandse postbedrijven een standaard- en Prioritytarief kenden, maar toen werd volgens velen de buitenlandse post gewoon in één zak gegooid. Ik zou hem in ieder geval wel op de kaarten voor het buitenland plakken: baat het niet, dan schaadt het ook niet.

Als je zo’n sticker niet hebt, kun je ze zelf printen (je moet dan even het bestand downloaden op de website van PostNL) of je kunt gratis wat exemplaren halen op het plaatselijke Postkantoor. De rolletjes zijn verder alleen voor bedrijven te verkrijgen, maar via een lieve kennis heb ik via een omweg toch een rolletje weten te bemachtigen. Ik was tenminste de chagrijnige blik van de vrouw van het postagentschap zat toen ik 20 stickers ineens vroeg (anders kon ik elke maand bij dat agentschap erom vragen)… Bij de setjes van postzegelsmetkorting worden de priority-stickers overigens meegeleverd.

Het overzichtje

Het zou een beetje vals van mij zijn om wel te vermelden dat ik ieder jaar braaf een overzichtje maak wat ik precies moet plakken, zonder dit aan jullie door te geven. Vandaar dat ik deze blog afsluit met het overzichtje wat op welke kaart dient te worden geplakt. Dus ik zeg jullie alvast: tot de volgende keer!

Nederland:

1x “1 voor Nederland”-zegel 1 decemberzegel + 1x €0,10 + 1x €0,05 fl. 1,10

Europa:

1x “1 voor Europa”-zegel 1x € 0,44 + 1x december + 1x €0,05 1x “1 voor Nederland” + 1x decemberzegel 2x decemberzegel + 1x € 0,10 + 1x €0,03 fl. 1,87

Wereld:

1x “1 voor Wereld”-zegel 2x € 0,44 + 1x € 0,05 + 1x € 0,03 2x decemberzegel + 2x €0,10 + €0,03 3x decemberzegel 2x “1 voor Nederland” fl. 2,09

Omrekenen van euro naar gulden: Eurobedrag x 2,20371 = Guldenbedrag (afronden op twee cijfers achter de komma)

Marjon, Maart 2012

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02-12 POSTCROSSING

Ansichtkaarten… ze hebben altijd iets magisch voor mij gehad. Als kind maakten we namelijk veel dagtochtjes en moest ik van elke locatie een ansichtkaart hebben. De jaren daarna ebde dat weg. Tot ik vorig jaar werd geattendeerd op het fenomeen Postcrossing: het versturen van ansichtkaartjes naar mensen over de hele wereld. Sindsdien is de liefde voor de ansichtkaart weer volop terug bij mij en... ik ben niet de enige!

Postcrossing: wa’s da? 

Postcrossing is hot. PostNL heeft er vorig jaar oktober een speciale postzegel voor uitgebracht en er komen steeds meer webshops (zoals Postzegelerop) die zich specifiek richten op het verkopen van ansichtkaarten. Zelfs de landelijke televisie heeft er aandacht aan besteed (EditieNL), maar toch is het fenomeen nog steeds bij veel mensen onbekend.

Dus... wat is Postcrossing eigenlijk? Kort gezegd komt het erop neer dat je kaartjes schrijft naar en ontvangt van mensen over heel de wereld. De adressen (voorzien van een identificatiecode) krijg je als je jezelf hebt ingeschreven op www.postcrossing.com. Zodra een kaart van jou is ontvangen (de ontvanger registreert die aan de hand van de identificatiecode), wordt jouw adres vrijgegeven door het systeem en mag je dus snel genoeg zelf een kaartje ontvangen.

Postcrossing wordt door sommigen ook wel gelijkgesteld aan penvrienden, maar dat is het dus niet. Weliswaar wordt in beide gevallen gecommuniceerd door middel van de ‘ouderwetse’ papieren post, maar bij Postcrossing hoeft er geen blijvende vriendschap uit te rollen en communiceer je in feite met totaal onbekenden (tenzij je uit de ruim 250.000 leden net die bekende treft).

De geschiedenis

Het idee achter Postcrossing is bedacht door de Portugees Paulo Magalhães als een project naast zijn studie. Hij wist dat er simpelweg meer mensen moesten bestaan met dezelfde liefhebberij als hij: het ontvangen van ansichtkaarten – het liefst van totaal onbekenden van totaal onbekende plekken.

Internet is in dat geval het ideale medium: je kunt hiermee op een simple wijze een heleboel mensen met dezelfde interesse bereiken en met elkaar in contact brengen. Dat was ook het doel van Paulo: het verbinden van mensen over heel de wereld door middel van ansichtkaarten, ongeacht locatie, leeftijd, geslacht, afkomst of geloof.

Op 14 juli 2005 werd, na een periode van gedegen voorbereiding door hem en zijn partner Ana Campos, www.postcrossing.com opengesteld voor iedereen. Het duurde slechts enkele dagen voordat de inschrijvingen binnen begonnen te stromen en ruim 6 jaar later heeft het project de 250.000 deelnemers bereikt en zijn inmiddels 10 miljoen kaarten verstuurd en ontvangen.

Postcrossing in Nederland: de cijfers

Zoals in het begin al aangegeven, is Postcrossing voor veel Nederlanders een onbekend fenomeen. Op de Paper and Convenience Show 2012 (een vakbeurs voor onder andere de kantoorboekhandel) heb ik gemerkt dat ook veel uitgeverijen van ansichtkaarten het fenomeen niet of slechts vaag kennen.

Best raar eigenlijk, want met 21.074 leden en 943.697 verstuurde (en geregistreerde) kaarten staan we op een respectievelijk vijfde en vierde plaats van de wereld. Daarnaast hebben we met z’n allen maar liefst 945.826 kaarten mogen ontvangen.

Het meest actieve Nederlandse lid heeft 4.015 kaarten verstuurd en 3872 kaarten mogen ontvangen in 4 jaar tijd: wil je net als hem in de top 10 komen dan moet je hard je best doen, want op dit moment staat nummer 10 op een aantal van 2.128 ontvangen en 2.112 verstuurde kaarten – ook in 4 jaar tijd.

Waarom is Postcrossing zo populair?

Waarom Postcrossing zo populair is, is voor mij ook slechts giswerk. Als ik af moet gaan op de signalen van bevriende postcrossers dan is het vooral het ontvangen van leuke kaarten uit allerlei landen, het versturen naar kaarten over de hele wereld, het lezen over andere culturen en gebruiken en ga zo maar even door.

Als ik voor mezelf kijk, dan kan ik mij aansluiten bij de meeste mensen. Het is nu eenmaal erg leuk om in de tijd van e-mail, Twitter en Facebook ook eens een handgeschreven boodschap te ontvangen op een kaartje te ontvangen. Als het kaartje dan ook nog overeenkomt met hetgeen jij leuk vindt (dit kun je aangeven bij je profiel) en je wat van de andere cultuur kunt leren, dan is het nog mooier.

Daarnaast sluit het ook perfect aan op mijn vroegere hobby, zoals ik al eerder aangaf. Weliswaar gaat het dan niet meer om het geforceerd zoeken naar kaarten van elke locatie waar ik op vakantie ga, maar is het meer dat elk winkelstraatje in elk stadje of dorpje wordt ‘gescand’ op kaartenmolens. Ga ik de meest vreemde winkels in om te kijken of ze kaarten hebben. Speur ik regelmatig de collecties van verschillende webshops af voor leuke kaarten (maar blijf ik qua assortiment en prijs/kwaliteitsverhouding toch kopen bij Postzegelerop). Ga ik zelf kaarten ontwerpen (maar daarover later wellicht meer).

En... ga ik erover schrijven. Ik sluit mijn blog dan ook af met een welgemeend: tot de volgende keer!

Marjon, Februari 2012

Alle informatie en cijfers zijn afkomstig van www.postcrossing.com.

Momenteel nog geen berichten aanwezig

postcrossing weblog

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.