Geen producten (0)

World Post Day

Postcrossen? Wat is dat? Als je uitlegt dat dit het versturen naar en ontvangen van ansichtkaarten over de hele wereld is, krijg je toch wel eens de indruk dat anderen vinden dat je van een uitstervend ras bent. Want post versturen, dat doet toch bijna niemand meer? En post ontvangen gebeurt ook steeds minder.

Natuurlijk is dit een sterk overdreven voorbeeld, maar er zit een kern van waarheid in. Buiten Postcrossing en kerstkaarten om verstuur ik nog maar weinig post. Af en toe een verjaardagskaartje, maar ook dat wordt steeds vaker online besteld of vervangen door een felicitatie via Whatsapp of Facebook. En post van de overheid wordt steeds vaker vervangen door een digitale versie van de brief in een digitale Berichtenbox van MijnOverheid.

Toch is post niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld en het is nog zeker een belangrijke manier van communiceren over de hele wereld. Om die reden heeft de Universal Postal Union (UPU, kort door de bocht een wereldwijde organisatie voor samenwerking van de verschillende postbedrijven/sectoren) 9 oktober uitgeroepen tot World Post Day: de dag waarop de UPU in 1874 is opgericht.

Het doel van World Post Day is vooral om een bewustzijn te creëren dat de post een grote rol speelt het dagelijkse leven van zowel mensen als bedrijven, maar ook een grote bijdrage levert aan de sociale en economische ontwikkeling van landen. Het vieren van deze dag is vooral bedoeld als aanmoediging om landen die zijn aangesloten bij de UPU te stimuleren tot het ondernemen van activiteiten om dit bewustzijn nog verder te vergroten, maar dan vooral op een feestelijke manier.   

Meer dan 150 landen doen dit ook, elk op zijn eigen manier. Zo organiseren veel landen speciale tentoonstellingen en brengen enkele landen ook speciale postzegels uit. Ook gebruiken sommige postbedrijven het als een aanzetje om hun personeel extra in het zonnetje te zetten.

Helaas heb ik niet kunnen achterhalen of PostNL iets aan World Post Day doet. De Postcrossing-postzegel zou een mooie gelegenheid zijn geweest, maar deze is destijds gelanceerd op 14 oktober en niet op de 9e. Ook met andere evenementen heb ik geen link kunnen leggen en de webcare wist alleen te melden dat ik de website in de gaten moest houden. Maar daar kon ik vooralsnog niets op vinden.

Andere landen doen het wat dat betreft beter. Zo brengt Oekraïne een speciale zegel uit met Postcrossing-thema (leuk voor de verzamelaars!) en brengen zowel Thailand, Maleisië als Hong Kong een speciale World Post Day-postzegel uit. Thailand heeft daarnaast nog een speciale serie kaarten uitgebracht die tot 9 oktober verkrijgbaar zijn in 120 postkantoren en Hong Kong heeft ook een speciale set kaarten uitgebracht.

Iets dichter bij huis viert Finland – een van de meest actieve Postcrossing-landen – ook meteen hun Nationale Postzegeldag door 54 unieke postzegels uit te brengen met plaatselijke taferelen (alleen verkrijgbaar in geselecteerde postkantoren) en hebben ze een speciale poststempel paraat. Onze buur Duitsland tenslotte, heeft voor deze dag een speciale poststempel beschikbaar gesteld.

Ikzelf heb helaas weinig tijd om iets aan World Post Day te doen (althans, op World Post Day zelf). Hooguit dat ik op het werk met een beetje mazzel een paar aktes per post mag versturen, dus ik denk dat ik het maar op het shoppen van kaarten houd . Postzegelerop heeft wat dat betreft ontzettend leuke acties op deze dag, dus “keep calm and send a postcard"! Ook een leuke serie kaarten trouwens ;) .

Marjon, oktober 2015

 

Terug naar Marjon's postcrossing weblog hoofdpagina